Neki možda maslačak smatraju dosadnim dvorišnim korovom, ali u prošlosti se ova biljka koristila u medicinske svrhe uz tvrdnje da može liječiti stanja poput lošeg rada jetre i upale.

Danas se korijenje, lišće i cvjetovi maslačka često jedu cijeli ili dodaju u dodatke prehrani i ekstrakte kako bi podržali cjelokupno zdravlje.

Maslačak je jestiva cvjetna biljka koja se koristi u tradicionalnom narodnom liječenju diljem svijeta, kaže William Li, M.D., predsjednik i medicinski direktor Angiogenesis Foundation i autor knjige Eat to Beat Your Diet.

U Perziji i Istočnoj Indiji maslačak se koristio za liječenje urinarnih problema i bolesti jetre, kao stimulans apetita i za potporu probave. Sjevernoamerička domorodačka plemena također su koristila maslačak za razna stanja, uključujući želučane tegobe i grlobolju.

Maslačak sadrži razne vitamine i minerale, uključujući vitamine A, C i K, kao i kalij, željezo i kalcij.

Cvijeće, lišće i korijenje maslačka mogu biti dio hranjive prehrane, a maslačak također dolazi u obliku dodataka ili ekstrakata, koncentriranih tekućih ili krutih pripravaka za koje se kaže da imaju veću koncentraciju blagodati biljke.

Srećom, postoji nekoliko načina da integrirate maslačak u svoju svakodnevnu prehranu, bez da na to potrošite ijedan cent. Dovoljno je ovih dana otići u šetnju livadama i ubrati ih.

Od toga možete pripremiti sirup od maslačka ili pak salate od lišća, što je ujedno i najčešći oblik konzumacije maslačka na našim prostorima.

Evo koje su dobrobiti toga.

1. Podržava zdravlje crijeva

Dijetalna vlakna u maslačku mogu ojačati crijevni mikrobiom. Točnije, korijenje maslačka sadrži inulin, prebiotik koji potiče rast korisnih bakterija u crijevima. Prebiotici djeluju kao izvor hrane za probiotike, bakterije u crijevima odgovorne za uravnotežen mikrobiom.

2. Pomaže pri mršavljenju

Maslačak se često koristi u dodacima za mršavljenje zahvaljujući svojim diuretičkim svojstvima i potencijalnom utjecaju na probavu. Vjerojatnije je da će korijenje maslačka podržati mršavljenje, pa dodaci s korijenjem mogu biti učinkovitiji od ostalih.

Osim toga, maslačak sadrži bioaktivnu klorogensku kiselinu, tvar koja može poboljšati metabolizam., a to može doprinijeti gubitku težine.

3. Pomaže zdravoj probavi

Maslačak se obično koristi za poticanje apetita i regulaciju probavnog trakta. Korijen maslačka posebno sadrži seskviterpenske laktone, tvar koja ima protuupalna svojstva koja mogu poboljšati probavni trakt.

Maslačak je mnogo više od livadnog korova.

4. Smanjuje upalu

Dodavanje maslačka u prehranu također može biti korisno za stanja uzrokovana upalom, poput čira na želucu.

5. Djeluje kao prirodni diuretik

Listovi maslačka imaju prirodna diuretička svojstva i mogu se koristiti za održavanje zdravlja jetre. Listovi također služe kao izvor kalija, koji također može pridonijeti diuretičkim svojstvima biljke.

Diuretici povećavaju mokrenje, proces koji eliminira toksine koji ometaju rad jetre.

6. Sadrži antioksidanse

Maslačak sadrži antioksidanse poput beta-karotena i polifenola, koji mogu pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa u tijelu. Ovi antioksidansi se nalaze u svim dijelovima maslačka.

Niže razine oksidativnog stresa povezane su sa sporijim starenjem i prevencijom bolesti povezanih sa starenjem, kao što su dijabetes, demencija i osteoporoza.

Dodatan savjet: Ako ste alergični na ambroziju, neven ili tratinčice, velike su šanse da ste i na maslačak pa se prije konzumacije svakako posavjetujte sa svojim liječnikom.

Jednako vrijedi i ako trenutno koristite antibiotike ili lijekove za visoki krvni tlak ili ste trudni.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju