Balkoni i vrtovi puni šarenog i rascvjetanog cvijeća simbol su proljeća, ali i nadolazećeg ljeta. No možemo li uživati u brizi o lijepim cvjetovima i ako mu ne možemo osigurati veći prostor?

Galerija Zijevalica Kadifa Fuksija +7 Karanfili

Naravno da je odgovor da. Manji stanovi ponekad nemaju balkon, a uvijek je moguće i da smo ga zatvorili kako bismo dobili još jednu dodatnu prostoriju i sad možda žalimo za time jer nemamo mjesto koje bismo mogli pretvoriti u raskošnu cvjetnu oazu.

Ali još uvijek imamo prozore, zar ne? Prozorske su daske jednako dobre za uspješan uzgoj i rast mnogih biljaka pa tako i lijepog cvijeća. Važno je samo odlučiti se za prave vrste, a mi ćemo vam olakšati potragu i predstaviti deset cvjetova savršenih za uljepšavanje vaših prozora.

Petunija

Petunije su jedan od najzahvalnijih i najrascvjetanijih cvjetova, neprestano stvaraju živahno i jarko cvijeće tijekom svoje sezone cvatnje i prozoru će udahnuti nevjerojatno puno života.

Ove jednogodišnje biljke dolaze u nijansama bijele, crvene, ružičaste i ljubičaste, a postoje čak i prugaste, pjegave i šarene sorte. U posudi na vašem malenom prozoru izgledat će raskošno i lijepo, a pritom biti vrlo zahvalna za uzgoj i brigu.

Petunija i verbena odličan su par za prozor Petunija i verbena odličan su par za prozor (Foto: Living4media)

Fuksija

Dok se Fuchsia magellanica obično nalazi u visećim košarama, većina drugih sorti fuksije voli sjenu pa sve dok nije na prozoru koji je većinu dana izložen suncu, nagradit će vas ekstravagantnim i predivnim ljubičastim i ružičastim cvjetovima tijekom cijele svoje sezone.

Fuksija Fuksija (Foto: Shutterstock)

Cinija

Nezahtjevna cinija idealna je za sve početnike u brizi o cvijeću jer je sve što joj treba povremeno zalijevanje. Cvjetat će sve do jeseni, a ne traži ni puno mjesta pa će joj prozorska daska biti savršen dom. Dolazi u raznim bojama, od narančaste, preko žute i ružičaste, sve do crvene.

Cinija se odlično slaže i s drugim cvijećem Cinija se odlično slaže i s drugim cvijećem (Foto: Living4media)

Zijevalica

Raskošni cvjetovi zanimljivog oblika na prvu izgledaju jako zahtjevno za njegu, ali zapravo će posve uspješno rasti i cvasti i na prozorskoj dasci. Upravo je travanj idealan mjesec za sadnju zijevalice, a odgovarat će joj sve strane osim sjeverne.

Zijevalica Zijevalica (Foto: Shutterstock)

Verbena

Ova ljubiteljica sunca jako će lijepo uspijevati i na najmanjim prozorima, a širok spektar boja u kojima dolazi lako će vas inspirirati da nađete svog favorita. Osim divnim izgledom, može se pohvaliti i ugodnim mirisom, a za prozor izaberite one puzave, a ne grmolike jer će upravo one tamo najbolje cvjetati. Dobro podnosi jako sunce, a treba ju zaliti tek kad je zemlja dovoljno suha.

Verbena Verbena (Foto: Living4media)

Maćuhica

Nježan dvogodišnji cvjetić lijep je ukras vrta, ali jednako će uspješno ukrašavati i vaš rascvjetani prozor. Ne traže puno, ali puno daju pa će cvjetati i do nekoliko mjeseci. Iako delikatna izgleda, vrlo su otporne, a najbolje će cvasti na prozoru koji je ujutro na suncu, a popodne u sjeni. Maćuhice ne vole ekstremne vrućine pa pazite da ljeti imaju barem malo hlada.

Maćuhice Maćuhice (Foto: Living4media)

Begonija

Predivna begonija privlačit će pažnju u tegli ili široj posudi na prozoru, a raznolikost njezinih cvjetova ono je po čemu je najposebnija. Otrovna je za kućne ljubimce pa je baš zato i odličan izbor za vanjske prozorske daske. Osim toga, zapravo najviše i voli skučene prostore. Preferira vrućinu, ali ne i stalno direktno sunce. Čim osjetite da je zemlja suha, odmah ju zalijte.

Begonija Begonija (Foto: Getty Images)

Iglica

Ovaj vrlo poseban cvijet ne boji se ni vrućine ni mraza, a pripada istom rodu kao i pelargonija. Ne traži puno pažnje, a jako dugo cvjeta. Iglica dolazi u više od 400 vrsta, a svima je zajedničko to da ne vole previše vlage.

Iglica Iglica (Foto: Living4media)

Karanfil

Poznat i pod nazivom klinčić, ovaj će divni cvjetić odlično rasti na prozorskoj dasci. Osim ljepotom, njegovi cvjetovi pažnju privlače i mirisom. Karanfil je osjetljiv na jako niske temperature, ali one više podnosi odlično, jedino ga je bitno zalijevati dva do tri puta tjedno kad je vruće.

Karanfili Karanfili (Foto: Shutterstock)

Kadifa

Ljupki cvjetić vrlo je nezahtjevan za uzgoj, a uspijeva u gotovo bilo kojoj zemlji u koju se zasadi. Trajat će cijelo ljeto, odlično se snaći na prozoru, a dolazi u žutim i narančastim nijansama. Voli sunce, redovno uklanjanje ocvalih cvjetova i redovito prihranjivanje i zalijevanje.

Kadifa Kadifa (Foto: Shutterstock)

12 balkonskih ljepotica koje vole (i ne vole) sunce Petunija Pelargonija Pustinjska ruža +11 Ivančica

Skromne kraljice balkona: Tri nezahtjevne krasotice s obilnim cvjetovima Pelargonije Begonija Petunija +5 Begonija

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju