Često smo sami sebi najgori kritičari i lako uočavamo vlastite mane, vidimo samo svoje negativne strane i brzo se počnemo kriviti za štošta.

Iako to možda niste uvidjeli, velike su šanse da ste postigli značajan osobni rast i približili se svojim životnim ciljevima više nego što mislite.

Ponekad su i male promjene dovoljne za velik napredak i puno veću razinu samopoštovanja, pogotovo ako se trudite i kontinuirano radite na sebi, i to na onaj način koji vama odgovara, tempom koji vam odgovara.

Kako biste utvrdili jeste li na pravome putu, onome ispravnom i jedinstvenom za vas, donosimo vam šest znakova koji ukazuju na to da već jeste ili postajete najiskrenija i samim time najbolja verzija sebe.

1. Jasno postavljate granice

Bilo da se radi o tome da jasno kažete ne preuzimanju još jednog radnog zadatka dok ste usred gomile obaveza, odbijete druženje kada se želite posvetiti sebi ili ne odgovorite na poziv jer se bavite nečime što vam je važno, to su vrlo jasni znakovi da ste postavljanjem zdravih granica izgradili čvrste temelje za zdrav odnos sa sobom, a time i s drugima.

Odvajajući vrijeme za sebe i svoje potrebe gradite samopouzdanje, a drugi vas više cijene i poštuju.

2. Ispunjavate obećanja koja ste dali sebi

Znamo koliko je važno poštivati obećanja koja ste dali drugima, ali ponekad je još važnije ispuniti ona dana sebi. Možda ste si obećali da ćete ranije ugasiti televizor i priuštiti si sat vremena dulji san, dati si petnaest minuta duže za uživanje u jutarnjoj šalici kave i vremenu za sebe ili da ćete više štedjeti i racionalnije raspolagati svojim budžetom.

Ako ste uspjeli u svojemu naumu, samopoštovanje i ponos na samog sebe učinili su vas čvršćom i snažnijom osobom. Dakako, što su vaša obećanja realnija, lakše i brže ćete ih ispuniti i nećete imati osjećaj da ste se pretjerano obvezali i nametnuli si opterećenje.

3. Rješavate se ograničavajućih misli

Unaprijed stvorene negativne predodžbe, prepreke i kočnice doista i vode ka tome da će sve i poći po krivu. Nisam dovoljno sposobna., Ne bih se trebala prijaviti za taj posao jer ga ionako neću dobiti., Nikad neću naći srodnu dušu., Nikad se neću preseliti. – sve su to misli koje ograničavaju.

Ako ih preispitujete i oblikujete u motivirajuće poticaje poput: Prijavit ću se za taj posao i dati sve od sebe na razgovoru, a ako ga ne dobijem, tražit ću nove prilike. ili Još uvijek se ne mogu preseliti, ali nastavit ću štedjeti i uspjeti u skorijoj budućnosti., na pravome ste putu da postanete odlučnija i samouvjerenija verzija sebe.

4. Blaži ste prema sebi

Drugima sve opraštamo i pokazujemo suosjećanje, posebice kada su strogi prema sebi, ali kada smo mi u pitanju, nema mjesta oprostu ni toleriranju grešaka. Ako ste pogriješili ili niste uspjeli postići svoj cilj, ljubazno postupanje prema samome sebi nije lako.

Pokazivanje razumijevanja prema samome sebi velik je i važan korak i ako ste savladali tu vještinu, puno ćete brže i doći do zacrtanih ciljeva. Smanjili ste stres i pritisak zbog prevelikih očekivanja i na tome si trebate čestitati.

5. Ne osuđujete se zbog pokazivanja emocija

Nećete postati najbolja verzija sebe kada se prestanete osjećati tužno, tjeskobno ili pod stresom, već kada priznate i dozvolite si te osjećaje i znate ih proživjeti i preživjeti.

Ne gurate negativne osjećaje pod tepih, ne zakopavate se u posao, već si dopuštate trenutke u kojima se osjećate loše i u tome je vaša najveća snaga.

Pisanje dnevnika, šetnja prirodom, razgovor s osobom od povjerenja, kojoj god tehnici suočavanja sa samim sobom i svojim emocijama pribjegavali, činite puno za svoje mentalno zdravlje i psihofizički balans.

6. Izlazite iz zone komfora

Znate da vam neke situacije izazivaju nelagodu, ali jednako tako znate da će vam one donijeti napredak, oslobođenje ili osobni rast i svejedno se suočavate s njima. Ne donose vam trenutno zadovoljstvo i ugodu, ali znate da je to ono što u konačnici stvarno zaslužujete i trebate napraviti i da će se svaki izlazak iz zone komfora itekako isplatiti.

Dakako da se ne morate upuštati u ono što je u potpunom kontrastu s vašim karakterom i onim tko ste, ali svaki mali korak prema onome što stvarno želite, koliko god se bojali neuspjeha, veliko je postignuće.

Žena se opušta Ako odvajate vrijeme za sebe, na pravom ste putu (Foto: Getty Images)

Djevojka jede kekse Odvojite vrijeme samo za sebe: "Otišla sam na spoj... sa samom sobom"

Morate sebi biti na prvome mjestu Pet razloga zbog kojih uvijek sebi morate biti prioritet

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju