Velika svjetska izložba pasa završila je ovog vikenda, a održavala se na Zagrebačkom velesajmu. Najljepšim psom na svijetu proglašena je Zaida, ženka afganistanskog hrta.

Galerija Ženka afganistanskog hrta proglašena je najljepšim psom na svijetu Kujica Zaida najljepši je pas na svijetu Najljepši pas na svijetu i njezin vlasnik +1 Najljepši pas na svijetu i njezin vlasnik

Vrhunac Svjetske izložbe pasa koja je u Zagrebu trajala od 24. do 28. travnja bilo je proglašenje pobjednika, a izabrao ga je profesor Nikša Lemo, renomirani hrvatski sudac za sve pasmine, veterinar i svjetski poznati uzgajivač. Lijepa je ženka afganistanskog hrta iza sebe ostavila bobtaila i škotskog terijera.

Najljepši pas i njegov vlasnik, Ramon Podesta Valenzuela, dolaze iz Čilea, a puno ime ove posebne kujice afganistanskog hrta je Zaida Bint Muti Von Haussman. Ovo joj nije prva nagrada, slična je natjecanja osvajala i ranije. 

Najljepši pas na svijetu i njezin vlasnik Najljepši pas na svijetu i njezin vlasnik (Foto: Pixsell/Neva Zganec)

Afganistanski su hrtovi uistinu posebna pasmina, smatraju se najelegantnijim psima na svijetu, a svojim držanjem i kretnjama kao da potvrđuju da su toga svjesni. Tijela su im vitka i visoka, a krase ih duge noge, šiljasta njuška i divna lepršava svilenkasta dlaka gotovo nalik kosi. Dok hodaju ili trče izgledaju gotovo kao da lebde.

Tvrdoglavi, ali privrženi

Unatoč tome što izgledaju elegantno i kraljevski, njihova je narav zapravo uporna i tvrdoglava, pomalo i arogantna i ne pretjerano društvena. Zbog toga Zaida i njezin vlasnik zaista imaju poseban odnos pun povjerenja te je njezina tvrdoglavost i potreba za dominacijom shvaćena.

Kujica Zaida najljepši je pas na svijetu Kujica Zaida najljepši je pas na svijetu (Foto: Pixsell/Neva Zganec)

Koliko god bio oprezan sa strancima, afganistanski hrt postaje vrlo privržen svojoj obitelji jednom kada prepozna da im može vjerovati.

Dugačku i raskošnu dlaku afganistanskih hrtova potrebno je posebno njegovati, a usprskos tome što je tako bujna, ovi ljepotani dobro podnose vrućinu jer imaju jako malo masnog tkiva.

S obzirom na to da su prvenstveno uzgajani kao lovački psi, vrlo su okretni, brzi i izdržljivi. Bitno ih je češljati i uređivati na svakodnevnoj razini te im dati dovoljno vježbe i aktivnosti na otvorenom. Izrazito su inteligentni, samostalni, ali vole i zabavu i igru.

Najljepši pas na svijetu i njezin vlasnik Najljepši pas na svijetu i njezin vlasnik (Foto: Pixsell/Neva Zganec)

Orca je prvi pas iz Hrvatske koji nosi titulu najljepšeg na svijetu Orca, najljepši pas na svijetu Orca, najljepši pas na svijetu Orca, najljepši pas na svijetu +1 Orca, najljepši pas na svijetu

Elegantni i prelijepi: Deset pasmina čiji izgled uvijek izaziva divljenje Afganistanski hrt Dalmatiner Doberman +6 Irski seter

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju