Hodanje je vjerojatno najjednostavnija tjelesna aktivnost koja donosi niz koristi za zdravlje i odličan je kardio trening.

Naravno, način na koji hodamo, brzina kojom to činimo, teren po kojem se krećemo... sve su to faktori koji mogu utjecati na to da koristi od hodanja budu još veće.

Osim toga, svaki dio dana nosi neke svoje prednosti. Ako se pitate koje doba dana je najbolje za šetnju, u nastavku smo izdvojili nekoliko smjernica koje vam mogu pomoći da odredite najbolji termin za sebe.

  • Jutarnja šetnja

Jutarnja šetnja ima brojne prednosti. Čak su i neka istraživanja došla do zaključka kako je najbolje doba za tjelovježbu između sedam i devet sati ujutro, prije nego nas počnu ometati e-mailovi, pozivi, poruke...

Jutarnje šetnje pomažu u stvaranju zdrave navike vježbanja i sa sobom donose energiju i mentalni poticaj za početak dana.

Jutarnja šetnja može vam pomoći i da se bolje fokusirate tijekom dana, a za vrijeme ljetnih vrućina, jutro je idealno vrijeme za kretanje, prije nego temperature postanu previsoke.

  • Popodnevna šetnja

Ako vam odgovara šetnja sredinom dana - odlično. I to je još jedna opcija za postizanje dnevnog cilja i željenog broja koraka. Popodnevna šetnja sa sobom donosi prednosti za zdravlje.

Posebno korisne su šetnje nakon ručka koje mogu spriječiti popodnevni pad i pomoći vam da zadržite energiju potrebnu za ostatak dana.

Popodnevna šetnja je i izvrstan način borbe protiv negativnih učinaka dugotrajnog sjedenja. Ako radite posao za vrijeme kojeg sjedite svih osam sati, šetnja je idealna opcija da vašm tijelu omogućite barem malo kretanja.

  • Večernja šetnja

Mnogim ljudima večer je idealno vrijeme za vježbanje. Kada završe s radnim danom i ostalim obavezama, uzimaju vrijeme za sebe. A koje su prednosti večernje aktivnosti, odnosno šetnje? Večernja šetnja odličan je način borbe protiv učinaka stresnog dana. Redovite večernje šetnje mogu vam pomoći i da bolje spavate i definitivno su najbolji izbor za sve osobe koje su večernji tipovi.

Također, ako je cilj vašeg kretanja mršavljenje, šetnja nakon večere može dodatno potaknuti vaš metabolizam.

Na kraju - odgovor na pitanje koje doba dana je najbolje za kretanje glasi ovako: hodanje je korisno u svakom dijelu dana, a najgora opcija je ne kretati se.

Pratite vaš raspored i za kretanje odaberite ono doba dana za vrijeme kojeg imate najveće šanse držati se zdravih navika. Između ostalog, dnevno kretanje možete podijeliti u više kraćih šetnji. Eskperimentirajte s različitim vremenima dok ne pronađete najbolju opciju za sebe. Najbitnije je da se krećete.

Pročitajte i koliko dugo morate hodati da biste napravili 10.000 koraka, kao i koje jenajbolje mjesto za šetnju za sagorijevanje što više kalorija.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju