Sezona balkona i terasa službeno je otvorena, a mnogi već razmišljaju kako svoj otvoreni kutak u domu pripremiti za dugo toplo ljeto. Mnogi će reći da je najizazovnije urediti balkon malih dimenzija, zato u nastavku donosimo ideju kako urediti balkon od svega dva i pol kvadrata.

Galerija Maleni balkon Tanje iz Novog Sada Maleni balkon Tanje iz Novog Sada Maleni balkon Tanje iz Novog Sada +7 Maleni balkon Tanje iz Novog Sada

Iako ne postoje točno određena pravila kako urediti mali balkon, treba znati da ipak postoje smjernice koje će nam pomoći da maksimalno iskoristimo prostor. Primjerice, namještaj treba staviti uz rub balkona, a ako volite zelenilo – ne morate se odreći cvijeća i začinskog bilja, jednostavno ga postavite u viseće tegle na zidu.

Sva ta pravila primijenila je i Tanja Sovulj, velika zaljubljenica u uređenje interijera i eksterijera, koja je s nama podijelila fotografije balkona koji je pravi dokaz da u maleni prostor možemo postaviti sve što treba za uživanje.

Ovaj je balkon pravi primjer da nas mala kvadratura ne mora ograničavati kad govorimo o uređenu balkona.

Tanjin balkon smjestio se unutar gužve Novog Sada, a sa suprugom Marijem uređivala ga je postupno – kako im je to dopuštao budžet. Govori nam da su većinu toga napravili sami. Jedne su godine sredili namještaj, druge podne obloge, zatim zaštitu od sunca…

Maleni balkon Tanje iz Novog Sada Maleni balkon Tanje iz Novog Sada (Foto: Privatna arhiva)

Balkon je doista malen, dimenzije su mu jedan puta dva i pol metra, pa je kreativnost bila najvrjednija vrlina prilikom uređenja. Tanja se inspirira na društvenim mrežama i u šetnjama gradom, a sve što joj zapne za oko pokuša realizirati i na svom balkonu.

Zbog toga smo sami izradili klupicu za sjedenje koja ispod ima i sanduk za odlaganje stvari, kao i sklopivi stol, koji nam se pokazao kao najpraktičnije rješenje, kaže Tanja i dodaje da su sami izradili i drvenu policu nalik ljestvama.

Maleni balkon Tanje iz Novog Sada Maleni balkon Tanje iz Novog Sada (Foto: Privatna arhiva)

U međuvremenu smo dobili još jednog člana obitelji pa smo ukomponirali još jednu drvenu klupicu s prostorom za odlaganje. Ubacili smo i suncobran na točkice s resicama koji je balkonu dao romantičnu notu, a tu su i naše biljčice, govori Tanja.

Mali karanfili koji odlično podnose sunce, lavanda, menta, ružmarin, jadranska ljepotica (aptenija), medovina, rajčice i maslina – samo su neke od balkonskih ljepotica koje je Tanja posadila u svom domu.

U malo više od dva kvadrata Tanja je organizirala i kutak za igru za mališane. Iza stolice na balkonu postavila je ploču za crtanje koju su sami izradili pa kad se djeca žele igrati – stolicu prebaci unutra.

Maleni balkon Tanje iz Novog Sada Maleni balkon Tanje iz Novog Sada (Foto: Privatna arhiva)

Ovaj je balkon pravi primjer da nas mala kvadratura ne mora ograničavati kad govorimo o uređenu balkonskih prostora. Pronađite još ideja za uređenje malih balkona, a pogledajte i koje balkonsko cvijeće možete postaviti na svom balkonu

Maleni balkon Tanje iz Novog Sada Maleni balkon Tanje iz Novog Sada (Foto: Privatna arhiva)

Oduševljava prolaznike: Najljepši zagrebački balkon, na kojem raste 120 biljaka Zagrebački balkon prepun cvijeća zadivljuje prolaznike - 14 Zagrebački balkon prepun cvijeća zadivljuje prolaznike - 2 Zagrebački balkon prepun cvijeća zadivljuje prolaznike - 13 +13 Zagrebački balkon prepun cvijeća zadivljuje prolaznike - 12 Puzajuća pelargonija je divota! Balkon u centru Valpova koji puca od cvijeća i izaziva divljenje Balkon u centru Valpova koji 'puca' od cvijeća i izaziva divljenje - 13 Balkon u centru Valpova koji 'puca' od cvijeća i izaziva divljenje - 9 Balkon u centru Valpova koji 'puca' od cvijeća i izaziva divljenje - 14 +12 Balkon u centru Valpova koji 'puca' od cvijeća i izaziva divljenje - 15

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju