Usred smo sezone cvjetanja makova. Postoji više od stotinu sorti makova, tog cvijeta intenzivno crvenih i nježnih latica koji kao korov raste i na najzapuštenijim poljima i livadama.

Galerija Makovi Makovi Makovi +2 Makovi

Prvi zabilježeni zapis o cvijetu maka datira iz 2700. godine prije Krista, kada se uzgajao i kultivirao u Sredozemnom bazenu prvenstveno kao blagi sedativ. Osim s medicinom, mak ima snažnu poveznicu i s antičkom mitologijom, ali i povijesti.

Tragovi maka pronađeni su u egipatskim grobnicama starim tisućama godina i vjeruje se da su povezani s drevnim egipatskim štovanjem bogova. 

Stari Grci su mak smatrali izvorom plodnosti, zdravlja i snage. Grčki sportaši konzumirali su mješavinu sjemenki maka, meda i vina kako bi poboljšali svoju izvedbu.

U grčkoj mitologiji cvijet maka povezuje se s Morfejem, bogom sna i snova. Zapravo, lijek morfij, koji se dobiva iz maka, nazvan je po Morfeju. Vjeruje se da su grčki bogovi Demetri, božici zemljoradnje i žetve, dali mak za spavanje jer je bila uznemirena što je njezinu kćer, Perzefonu, oteo Had, bog podzemlja. Nakon toga, makovi su počeli nicati svuda kuda bi Demetra hodala. Makovi su, prema mitologiji, pronađeni u špilji Hipnosa, boga sna.

Prethodeći grčkoj mitologiji, Asirci su mak nazivali „kćeri polja“ zbog njegove povezanosti s poljoprivredom i njegove sposobnosti da hrani tlo i žitarice, simbol života, plodnosti i smrti. Makovi Makovi (Foto: Living4media)

Osim vječnog sna, mak je tijekom povijesti označavao sjećanje i nadu. Danas makovi nose poruku mira s temeljnim osjećajem požrtvovnosti vojnika jer obično rastu na poljima razorenim ratom. Nakon Napoleonovih ratova početkom 19. stoljeća i ponovno nakon Prvog svjetskog rata, crveni mak počeo je nicati po poljima.

U grčkoj mitologiji cvijet maka povezuje se s Morfejem, bogom sna i snova.

Često su bili prva vrsta vegetacije koja je zbog ruševina ponovno izrasla na razrušenim bojnim poljima, koja su bila bogata naslagama vapna, zbog čega su tako dobro rasli. Zato se danas makovi u nekim kulturama smatraju znakom sjećanja na uginule vojnike, primjerice u Ujedinjenom Kraljevstvu nosi se broš u obliku maka na Dan sjećanja 11. studenog.

Mogu li makovi uspjeti i u našem vrtu?

Iako se obično smatraju livadnim cvijećem, makovi mogu izgledati prelijepo i u našem vrtu. Za klijanje maka u zatvorenom prostoru potrebne su niske temperature i svjetlost. Posadite sjeme u vlažnu zemlju. Kad biljke prokliju i imaju nekoliko listova, pažljivo ih iskopajte i ponovno posadite na gredice na razmaku od pola metra kako biste spriječili prenatrpanost.

Cvjetovi maka vole puno sunca i dobro drenirano tlo, a potrebno im je malo vode nakon što se slegnu u zemlju i puste korijenje.

Međutim, ako planirate koristiti taj mak odnosno brati njegove sjemenke ili uzgajati veće količine, prema Pravilniku o uvjetima za uzgoj konoplje, načinu prijave uzgoja maka te uvjetima za posjedovanje opojnih droga u veterinarstvu (NN 18/12, 57/16) i Pravilniku o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2021. godinu (NN 23/21, 52/21) u Hrvatskoj sav mak koji se uzgaja mora se prijaviti poljoprivrednoj inspekciji, 30 dana od datuma sjetve, zbog sadržaja alkaloida u tobolcima maka.

Makovi Makovi (Foto: Living4media)

Sedam dokaza da je poljsko cvijeće jednako posebno kao i ono iz cvjećarnice Livadno cvijeće Livadno cvijeće Livadno cvijeće +11 Livadno cvijeće

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju